Meander Wasmachine

"Een waardig en waardevol leven voor iedereen".

Meander en Lions Leuven samen een groot sociaal hart voor Leuven

1.Mens zijn onder de mensen

Amper drie maanden na onze oproep kregen we – net voor Kerstmis – een telefoontje van Lions Leuven: we willen jullie graag de wasmachines en droogkasten schenken. !!!  We hadden ons geen mooier kerstcadeau kunnen dromen.

Daarnaast hebben we ook van heel wat mensen schenkingen mogen ontvangen voor onze dak- en thuislozenwerking.

Een begeleidend berichtje van een van hen: “Het is een misverstand te denken dat daklozen niet graag netjes en proper zijn. Ik ben vrijwilliger in de daklozenopvang in Leuven, en zie hoe graag (en hoe vaak :-)) ze douchen. Daarom gaat dit jaar mijn steun naar jullie werking. En mijn bewondering gaat naar allen bij het CAW die zich inzetten voor dak- en thuisloze mensen. “

 

2. Bijdragen aan een waardig en waardevol leven

“De stoelen in het washok van ons inloopcentrum zijn altijd bezet. De mensen blijven hier graag wat rondhangen…Wat hier verteld wordt? … ‘Hoe is ’t? Al efkens niet meer gezien? Is er al nieuws over…? “. Soms krijg je gulle, soms stugge antwoorden. Maar ook als het stil is, zijn we hier samen met mekaar.” — verhalen uit een inloopcentrum

Soms gebeuren er dingen in je leven waardoor je alles verliest. Je werk, je huis, je partner, je kinderen… Perioden waarin je nergens naartoe kan, maar wel nood hebt aan een plek om tot rust te komen, waar je even gewoon jezelf kan zijn, waar het warm is, gezellig, waar er andere mensen zijn met wie je een babbel kan doen als je daar zin in hebt, waar je een tas koffie kan krijgen of een boterham.

 

3. Een inloopcentrum is zo’n ontmoetingsplek. Er is er een in Leuven, in Diest en in Tienen.

Voor veel dak- en thuislozen is het vinden van zo’n plek heel belangrijk. Soms bestaat een dag gewoon uit overleven, uit zoeken naar een plek om warm te krijgen, naar een maaltijd, een slaapplaats. Die zoektocht is vaak de eerste prioriteit en dat gaat snel ten koste van eigen gezondheid en zorg. En toch is ook dat welzijn.

 

4. Zelfzorg

Die zelfzorg is een belangrijke focus in onze basiswerking. In de Meander, ons Leuvens inloopcentrum, hadden we daarom dringend nood aan nieuwe was- en droogmachines.

Want onze machines draaien bijna constant: tijdens dagelijkse ontmoetingsmomenten zijn de machines altijd in gebruik. Maar ook daarbuiten, om de handdoeken van de vele ‘douchers’ te wassen, de schorten en keukenhanddoeken van het sociaal restaurant, de voetbaluitrusting van ons homeless-voetbalteam,..

 

5. De droom

2 nieuwe wasmachines en droogkasten: ondertussen staan ze al te blinken in onze wasruimte. Maar ze staan er niet ‘zomaar’, ze staan er omdat mensen die ons hebben geschonken, omdat ze geloven dat dak- en thuisloze mensen recht hebben op een waardig en waardevol leven. Omdat ze hen op deze manier nieuwe kansen geven. Kansen die onze bezoekers erg waarderen, kansen die er mee voor zorgen zij zich weer gewoon mens kunnen voelen en zich kunnen ontplooien in onze maatschappij.

 

__________________________________________________________________________________

Het inloopcentrum is een aanbod van CAW Oost-Brabant. Het is een plek waar je mensen kan ontmoeten. Vrijblijvend, gezellig en steunend. Je hoeft er geen vraag te stellen of je problemen te vertellen. Je kan er gewoon langsgaan wanneer jij het graag wil. Er is altijd wel iemand waarmee je kan praten. Je kan er ook praktische zaken regelen, zoals je was doen, douchen, of je kan er terecht voor een maaltijd. Zit je met dringende vragen, dan kan je die daar ook stellen. Onze hulpverleners zijn er voor jou.

Info over de werking van het CAW vind je op www.caw.be

Wil je je mee engageren voor een betere samenleving waar iedereen recht heeft op een waardevol leven, kijk dan op www.ikgeefomeenander.be

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------