Meander Tenten

Ontmoetingen meer dan ooit cruciaal in coronatijden


Het creëren van 24 extra plaatsen tijdens deze periode om mensen op te vangen, naast onze vaste binnenruimte maakt een enorm verschil.

Steeds meer mensen geraken door deze coronacrisis geïsoleerd.

In samenwerking met Meander, Stad Leuven en Lions Club Leuven werden twee nieuwe tenten met plankenvloer en verwarming geinstalleerd

462BA0D6-4382-4964-999C-A1250B304228
9440F950-4A45-4673-B56D-37D53C2ACB9B
00829545-EDD7-4BED-B366-396BE7A901D0

Brief Meander 16 November 2020


En plots was er die tweede lockdown…of toch zo goed als... Veel perspectief naar het lossen van preventieve coronamaatregelen was er niet echt. Toch niet op lange termijn. Dus moesten we snel handelen en afdoende beslissingen nemen om voldoende voorbereid de komende periode in te gaan. Alles werd gewikt en gewogen om tot de beste oplossing gekomen om twee tenten te installeren waardoor we op een kwalitatieve manier zowel de werking van De Meander als die van ons Woonanker konden blijven realiseren.

Maar onze oude tent was helemaal kapot, scheuren in het plafond waardoor het binnen regende, buizen geplooid,.. Het was dan ook een veel goedkoper model dat ook helemaal niks van isolatie bood. En al volstond het vroeger wel voor het beperkt gebruik (enkel Meanderfeest in zomer), nu ging het toch over maandenlang gebruik in andere winterse omstandigheden.

Dus moesten we op zoek naar een kwalitatief goede tent, eigenlijk twee tenten, want het ging over het inloopcentrum én over het Woonanker, allebei werkingen gericht naar erg kwetsbare doelgroepen waarbij ontmoeting van cruciaal belang was.

Omdat alle budget voor onze werking helemaal naar de hulpverlening zelf gaat en we hier dus zelf geen aankoop voor konden doen, vroegen we de steun van Lions Club Leuven.

Na overleg met de Stad Leuven over de mogelijke pistes om deze vraag zo goed en zo duurzaam mogelijk op te lossen zegde Lions Leuven ons haar steun toe om ons tentenproject mee te helpen realiseren.

Ondertussen staan ze er: twee tenten die elk plaats bieden aan 12 mensen: telkens op 1,5m van elkaar. Ze creëren dus 24 extra plaatsen tijdens deze periode om mensen op te vangen, naast onze vaste binnenruimte,  wat een enorm verschil maakt. Steeds meer mensen geraken door deze coronacrisis geïsoleerd. Het is enorm belangrijk hen te kunnen blijven ontmoeten en hen de kans te bieden elkaar te kunnen blijven ontmoeten. Het zijn ook de enige ruimtes waar zo’n grote groep veilig kan zitten, en waar dus nu onze groepsactiviteiten kunnen doorgaan.

Enkele voorbeelden: twee weken terug hadden we een intern denkmoment rond de basisschakelmethodiek, volgende woensdag brengen we de herfst binnen door ons interieur wat op te krikken (creatieve activiteit), binnen twee weken komen de mensen van de energiesnoeiers een woordje uitleg geven, het mobiel vaccinatieteam komt nog langs… .

De tenten zijn nu ook verwarmd, er ligt een houten vloer en we hebben deze, samen met bezoekers, ingekleed. Dus we trekken de huiselijke sfeer hier wat in door. Eén van onze tenten wordt nu ook standaard als eettent gebruikt, aangezien in onze keuken maar 5 mensen mogen zitten. Ze doen ook dienst als wachtruimte voor het Woonanker, wat anders in huis niet zou kunnen. Zo kan ook dat aanbod kwaliteitsvol blijven bestaan.

Dus we zijn dankbaar. Niet alleen de hulpverleners, ook de bezoekers. Om die betrokkenheid voor ons werk te mogen ervaren, het vertrouwen en de steun te mogen krijgen om dat werk ook te kunnen blijven doen.

Dankjewel, Lions Leuven.

Jullie dragen opnieuw bij aan wat hoop, perspectief, warmte in moeilijke tijden voor onze bezoekers. En dat is echt bijzonder!

Hieronder nog de tekst die Silke, hulpverlener in de Meander, schreef samen met de bezoekers naar aanleiding van een inhoudelijk denkmoment over wat een inloopcentrum kan betekenen in hun leven. 


Een plek als deze…

Waar ontmoeting en verbondenheid de essentie omschrijven

Waar het ‘samen’ centraal staat, men onderling bruggen bouwt

Nooit helemaal perfect en net daarom zo vertrouwd

Dat ze voor ons allen nog lang een thuis mag blijven

 

Een plek als deze

Vol talenten als instrumenten, groot en klein

Waar we vastberaden van gelijkwaardigheid dromen

En de rijkdom ‘m zit in de mensen die er komen.

Waar sociale grondrechten geen holle woorden zijn

 

Een plek als deze

Waar de groep, het gemeenschappelijke, zo helend kan werken

Soms even apart, maar telkens terug samen op pad

Waar loslaten, verbinden en ontspannen net gezonde energie bevat

Waar mensen elkaar, vanuit hun levenservaring versterken

 

Een plek als deze

Waar ik op moeilijke dagen wel eens met gemengde gevoelens vertrek

Omdat ik bewust mijn persoonlijke vragen en drempels binnenbracht

Ik op zoek ben naar rust daar waar jij misschien beweging verwacht.

Uiterste noden hoeven ons niet te scheiden, maar vormen ook stof tot gesprek

 

Een plek als deze

Unieke levensverhalen als dialecten, we gaan op zoek naar een gemeenschappelijke taal

Waar we in ons mens zijn soms anders kijken naar de dingen

Maar we elkaar op ’t einde van de dag gewoon omringen

Met wederzijds respect en aan ’t roer van ons eigen verhaal.

Een plek als deze

Ze daagt ons uit om bewust te blijven zorgen voor groep en individu 

Empoweren en behartigen, behoeden en ondersteunen

Hoe kan ik het zelf?!, met die zekerheid dat ik af en toe mag leunen

Hoe vindt mijn hoofd rust in het hier en het nu?

 

Een plek als deze

Waar ontmoeting en verbondenheid de essentie omschrijven

Waar het ‘samen’ centraal staat, men onderling bruggen bouwt

Nooit helemaal perfect en net daarom zo vertrouwd

Dat ze voor ons allen nog lang een thuis mag blijven